Så vårdar du håret i sommar

Även om många uppfattar det som att håret växer snabbare på sommaren så har både värmen och solen en skadlig effekt. Håret kan bli sprött och livlöst, ofta på grund av den uttorkande solen, plus att den höga luftfuktigheten tynger ner håret. Svett och damm/smuts kan fastna i hårbotten vilket kan orsaka mjäll, kluvna toppar, frissighet och ökat håravfall.

Eftersom håret tenderar att bli torrt så överkompenserar många med att ha i för mycket balsam och inpackning, vilket överbehandlar håret och kan skapa restprodukter i hårbotten.

Skaffa rätt schamporutin!

En del tvättar håret för ofta under sommaren, mycket på grund av bad i klorhaltigt vatten eller i salta hav. Man kan även uppfatta håret som ofräscht när man svettas. Andra håller krampaktigt i devisen att färre men värre tvättar är det som gäller, vilket har en viss poäng under resten av året, men inte under sommaren eftersom håret helt enkelt blir smutsigare då. Det viktiga är att få till rätt rengöringsrutiner för håret. Ta först reda på vilken hår- och skalptyp du har, så att du får rätt produkter för just ditt hår/skalp. Be en frisör guida dig om du är osäker. När du schamponerar håret behöver du bara massera skalpen, det är inte viktigt att tvätta och gnugga längderna på håret, det sliter bara i onödan. Håret får en tvättningsprocess även då du sköljer det och schampot från hårbotten åker nedåt.

Om du ska ta några vändor i swimmingpoolen är det viktigt att inte göra det med nytvättat hår, för då har du precis tagit bort hårets egna skyddande oljor och då är håret extra sprött och känsligt. Använd gärna en badmössa om du har möjlighet!

Läs även: Några genvägar (och även senvägar) till längre hår

Använd inte för mycket schampo då du tvättar det, många överdoserar. En tvåkronas storlek räcker gott och väl om ditt hår slutar vid axlarna. De flesta behöver inte tvätta håret mer än två gånger i veckan. Om du har en massa salt eller smuts/svett i håret så kan du skölja ur det med lite balsam om du vill.

Torrschampot är din vän, eftersom vattnets PH-värde i sig också torkat ur håret när du tvättar det (utöver själva rengöringsprodukterna i schampot).

Hoppa över fönen

Även om det är frestande att föna håret till sena kvällar utomlands, så bör du undvika så mycket värmepåverkan som möjligt på håret. Solen ger redan tillräcklig skada för ditt hår. Satsa på lufttorkade frisyrer i stället och duscha en halvtimme tidigare än planerat så ger du håret chans att hinna torka.

Var även försiktig med stylingprodukter som innehåller uttryck som ”volumizing” eller ”bouncy”, de innehåller ofta formaldehyd (alkohol) som är uttorkande.

Läs även: Trendiga varianter för din hästsvans

Fler tips!

• Klipp igenom håret ordentligt hos en frisör innan du åker på semester. Se även till att ha en frisörtid bokad tills du kommer hem. Då blir inte topparna lika slitna.

• Använd en vidbrättad solhatt, det ger även skugga åt ansiktet. Solhatten skyddar håret, men framförallt skalpen som annars bränns lätt av solen.

• Har du långt hår kan du fläta håret innan du badar, då blir det inte lika trassligt att reda ur sen. Men kom ihåg att ta ur flätan efteråt så att håret får torka.

• När du har badat i saltvatten (eller klorvatten) är det bra om du sköljer med sötvatten så fort du kan.

• Använd inte hårnålar när du badar. De kan få en kemisk reaktion av klorvattnet och orsaka bruna märken i håret, eller så kan de rosta.

 

Vi kontaktade Sofia Ljusberg, ägare till Salong Ljusberg, för svar på fler frågor om hur man vårdar håret bäst i sommar:

Vilka produkter klarar man sig inte utan i sommar? 
– En bra hårolja (arganolja) som man lägger i fuktigt hår. Vårdande schampo och balsam plus inpackning behöver du året om, inte bara på sommaren. Tillbringar du långa perioder utan frisörbesök, kanske utomlands eller på landet, så kan du behöva fixa utväxten vilket går att göra med olika sprayer (finns från Redken och L’Oréal) för en quick fix. Tangle-teazer-borsten är toppen för hår som blivit trassligt av salta bad och vindar.

Om man vill boosta håret och ge det ”det lilla extra”, vad rekommenderar du då? 
– Främst handlar det om att skydda håret från yttre påverkan. En värmeskyddande spray är bra både om du ska använda heta stylingverktyg, men det skyddar även håret från solens skadliga strålar. Solen kan även ha en negativ effekt på färgat eller slingat hår, därför är det viktigt att skydda det på sommaren. Jag skulle även råda kvinnor att investera i en dag- och nattkräm för håret, finns i olika prisklasser, L’Oréal Professionell har en bra. Särskilt för dig med torrt hår. Det finns även vårdande så kallade ”fillers” för håret, som fyller ut håligheterna i hårstråna. Vi lägger gärna massor av pengar på hudvård i olika former, men när det kommer till håret så stannar det ofta vid schampo och balsam.

Sofia Ljusberg, frisör

Läs även: Vanligaste stylingmisstagen du gör med ditt hår

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, Yoann Boyer/Unsplash

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras