Sommar, alkohol och kalorier

På sommaren tenderar vi svenskar att dricka mer alkohol men frågan är om vi har koll på hur mycket kalorier vi dricker. För er som har följt mig en tid så känner ni säkert igen att jag ofta påpekar att man inte ska dricka sina kalorier och då menar jag att man ska noga göra sina val och inte bara okunnigt och omedvetet hälla i sig sin energi. Ofta strävar vi samtidigt efter att hålla en viss form eller t.o.m. forma om/minska på formen, gå ner i vikt.

Visste du t.ex. att så många kalorier innehåller drycken:
1 starköl (40 cl) – 186 kalorier
1 glas rött vin (12,5 cl) – 90 kalorier
1 glas vitt vin (12,5 cl) – 85 kalorier
1 gin & tonic (40 cl) – 150 kalorier
1 cosmopolitan (40 cl) – 120 kalorier
1 glas punsch (4 cl) – 98 kalorier
1 whisky (4 cl) – 89 kalorier

En bild från en av mina födelsedagsfester för några år sedan och NEJ alla glasen är inte mina ha ha…

Har du bestämt dig för att gå ned i vikt? Eller är du nöjd som det är, men vill inte gå upp? Kanske ser du bara över kalorierna och funderar över hur du ska tänka när det gäller öl, vin och drinkar? I sådana fall kan det vara bra att tänka på att alkohol innehåller nästan lika mycket kalorier som fett. Grundregeln lyder: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.

Om du vill behålla den kroppsvikt du har, ska du se till att energiintaget är i balans med energiutgifterna. Enkelt uttryckt, äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. Och tvärtom. Det är alltså viktigt att tänka på att allt du tillför kroppen bidrar – även dryck.

Kroppen förbränner alkoholen först

Det finns fler faktorer som spelar in när man äter, dricker och samtidigt vill gå ner i vikt. Till exempel så förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen försämras.

Alkohol ökar aptiten

En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen. En pizza dagen efter. Känns det igen? Alkohol ökar aptiten, vilket kan vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man tänkt sig när man dricker alkohol.

TÄNK PÅ ATT: Vinet eller ölen bidrar med energi och man måste därför räkna med även dessa kalorier i sitt totala kaloriintag.

källa: www.omsystembolaget.se

Så med andra ord, läs på, drick medvetet och välj noga. Personligen dricker jag mer än gärna mitt rödvin och kommer att fortsätta att göra det men jag tänker till och tackar nej till andra alkoholhaltiga drycker och sockriga icke  alkoholhaltiga drycker med för den delen eftersom jag heller äter mina kalorier och försöker balansera upp mina intag så att håller mig i den form som får mig att må bra.

Kram på er…eller ska jag säga skål haha…

4 kommentarer
  1. Tur att jag inte gillar varken öl eller vin el sprit jag festar alltid nyckter och har alltid lika roligt speciellt dagen efter då träningen går lika bra som dagen innan.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras