Stressad?

Idag är det fler än någonsin som bränner ut sig och den största orsaken är stress. Stressen är även del i alla våra livsstilssjukdomar som exempelvis diabetes typ 2, hjärt och kärlsjukdomar, högt blodtryck, fetma…

Det är en oroande trend som går oss till mötes och även allt flera unga människor drabbas och detta ska tas på allvar! Det räcker inte med ett perfekt kostschema och träningsupplägg utan vi måste se över helheten. Sträva efter en balans i livet där den inre styrkan får ha samma värde.

Fitness och träningsbranschen har lite för stort fokus på endast kost och träning och flertalet som syns och hörs i media som hälso- och fitnessprofiler missar att prata om helheten vilket är sorgligt för fokuset hamnar lite snett i många fall. Vad är egentligen viktigast… att vara lycklig och frisk eller att ha magrutor men att inte känna äkta lycka???

Nog om det, här kommer ett enkelt tips att börja med för att träna din hjärna, ditt inre! Ditt sätt att öppna upp medvetenheten om dig själv.

En enkel övning att börja med som inte tar någon direkt tid och inte är någon risk, det värsta som kan hända är att det händer ingenting.

SOAS: 

Stanna upp! Sitt eller stå still. TA tre medvetna djupa andetag

Observera vad som pågår i dig – spänningar i kroppen , känslor, tankar om vad som sker NU och vad som eventuellt kan ske sedan. Bara känn känslan, observera precis som det är utan att försöka påverka eller förklara det du observerar.

Accepterar situationen som den är. För verkligheten är det enda sanna.

Välj sedan om du ska Svara – på något ändamålsenligt sätt eller om du ska

Släppa taget – och låta det som är bara vara en stund om det är möjligt.

Pröva SOAS nästa gång du känner dig stressad. Se vad du upptäcker. Kanske blir du medveten om saker, känslor i dig själv som du tidigare inte uppmärksammat, kanske är det möjligt att bryta ett automatiserat beteende och därav även en handling… DET ÄR VÄRT NÅGRA FÖRSÖK!

 

Andas,

Kram Sabina

 

 

9 kommentarer
  1. Hej! Detta kräver ett långt svar så jag tipsar dig om att gå in här o läs på: http://smarta.top/vegetarisk-kost-system-fordelar-och-nackdelar/
   Vem är du o anledningen till varför du väljer som du väljer och sedan hur kunnig är du inom dina val spelar in. Det finns som sagt många både positiva o negativa historier kring denna fråga men generellt så skulle jag vilja se en minskning av köttätandet i landet överlag och sedan är jag själv varken vegetarian elller vegan så jag är inte rätt person påstå för mycket. Kram

 1. Så sant.. Jag har inte varit en tränade människa i hela mitt 46åriga liv precis, men dom senaste 4 åren har vart tränande år, kände för ett par år sen att stressen kröp på mig o tänkte att yoga är ju toppen då.. Jösses vad bra det nog är för mig, men jag fick ingen ro alls, blev nipprig, för mig är Löpningen yoga o avslappning o en stor stresslösare.. Men som sagt nu är jag inne i 3 förkylningen på 3 månader o stressen i kroppen är lika stor som den enorma tröttheten jag känner. O jag inser att tröttheten beror nog lika mkt på att kroppen är nedsatt som att jag inte har tränat regelbundet på lååååång tid nu… Just nu ligger fokus på att försöka vila o äta mera grönt, så hoppas jag att träningen kan smygas igång i nästa vecka, för jösses snart är det MAJ o göteborgsvarvet.. 🙂

  1. Hej Petra! Ta till dig SOAS och se även fler övningar från mindfulness (finns bl.a. i min app Stronger Better You) Låt kroppen få komma igen, stärk dig på insidan dvs träna på att lära dig att hantera stress bättre o få ner stressnivåerna inom dig o på så vis läka dig själv o samtidigt träna fast inte fysiskt.
   Sedan börja lugnt med den fysiska träningen. Tålamod… andas… livet är långt?
   Kram o lycka till!

   1. Ja, jag vet… Men det är sååå jobbigt att ha tålamod.. o jag som går till skafferiet när jag mår halvbra! Grrr…. Så nu börjar kläderna strama.. Maten får också bli ett större fokus.. bort med skit o in med bra saker.. det finns faktiskt goda saker som är bra.. haha..

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras