Tankar…har alla råd att vara nyttiga!?

Häromdagen så kom min man hem efter att han handlat på ICA, jag hade bett honom att handla apelsiner för att jag ville pressa färskpressad apelsinjuice till familjefrukosten.

OK inget konstigt med det men sen såg jag prislappen……. men. ända in i

Det är ju löjligt hur mycket det ska kosta med frukt och dessutom hade han inte köpt ekologisk frukt som i regel kostar ännu mer.

Generellt så är ju nyttig mat dyrare än onyttig. Att välja att äta frukt och bär kan bli tre gånger dyrare än godis och glass per kalorimängd vilket är helt snedvridet.

Våra barn Selina och Nicholas och även jag och min man Anders äter otroligt mycket bär och det vill jag lova är ett dyrt konto hemma hos oss men vi väljer att prioritera och fundera både en och två gånger när man ska tänka till, alltså vilka produkter kan vi byta ut eller ta bort och det är helt enkelt inte frukter eller bär trots prislappen.

 

 

Selina och Nicholas favorit är frusen mango som blir deras ”gottis”

En reflektion från min sida, hur tänker du?

Kram

 

9 kommentarer
 1. Det här kanske är helt ologiskt. Men brukar tänka att om jag köper ett billigt onyttigt bröd, så måste jag spendera mer tid i gymmet. Om man då ser tid som pengar. Så tjänar jag i slutändan på att äta nyttigt ?

  Jag älskar Pauluns granola och müsli! Men det är ju ett dyrare alternativ. Så gick ned till en billigare alternativ men de var inte alls lika gott. Så nu får det kosta med Pauluns!! Tänker mer på mängden istället.

  1. Jennifer!
   Jag skulle säga att kvalitet kommer alltid före kvantitet så unna dig lite bättre produkter o precis som du skriver tänk på mängden. Lättare att få hälsoresultat och det är ändå värt det i längden, man får helt enkelt prioritera bort annat som inte är lika viktigt i livet som det man stoppar i sig.
   Kram

 2. Jag tror att det är ett jätteviktigt tänk. Men många i sverige idag har inte en aning om att det är så, många handlar det dom har lust med för att dom har råd.

  Vi har råd, men matkontot är dyrt vad gäller bra mat med tre barn så jag förstår verkligen att familjer med sämre ekonomi får välja bort. Jag tycker att det borde bli tvärt om, billigare med frukt o grönt o dyrare med onyttigt. Klart att det beror på efterfrågan, men att hönökaka är billigare än ett surdegsbröd gör ju att behöver man vrida o vända på varje krona så köper man ju hönökakan… tyvärr..

  1. Hej!
   Ja precis det är ju helt galet fel. Jag vet många som har det problemet och som väljer ”skräpet” istället för kvalitet då det är för stor åtgång i familjen med flera barn plus att man kanske gillar den mindre bra produkten och i och med det så har vissa det ännu svårare att tänka om när det dessutom är dyrare att tänka om…
   Kram

 3. Innan jag började äta mat som var nyttigt & bra för mig så la jag mycket mindre pengar på mat. Alltid extrapris på pasta, godis, chips, halvfabrikat m.m listan kan göras lång. Jag lägger idag säkert 3000:- mer på mat idag MEN när jag jämför min nuvarande livsinvestering på t ex mat så är det billigare i det stora hela. Jag har tappat mycket i vikt vilket gör att jag orkar jobba & inte vara sjukskriven. Bara där sparar jag många tusenlappar. Jag är piggare, jag håller mig mättare på den maten jag äter vilket gör att jag inte småäter hela tiden (kanske småa kostnader men dyrt i längden) jag slipper äta extra tillskott som också kostar pengar. Besöken på vc är idag borta som kostade. Så jag jämför inte matpengar med bara mat, utan jag ser helheten, absolut det svider när avokadon som jag äter varje dag kostar en del MEN jag går faktiskt + trots dyrare mat, jag har t om kunna investera i en PT/PT-grupper/träningsresa tack vare min nya livsstil! Kram från Luleå

  1. Tack Isabella för att du delar med dig, bra val och verkligen värt det. Din historia kanske inspirerar andra att gör samma sak. GRYMT, kram

 4. Jag håller helt med dig, så snedvridet att det ska behöva kosta skjortan av och vara hälsosam, men jag försöker tänka prioriteringar och för mig är hälsa högt prioriterat, brukar även försöka dra ner alternativen av det som kostar extra mycket och tänka ”antingen det eller det denna gång” och sen variera till nästa gång.. 🙂 borde ske något på denna fronten 2018 tycker jag! Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras