Säsongens stora bubbelguide! Bästa cavan, proseccon och champagnen

När var och varannan söndagsbilaga och vinsajt tipsar om mustiga rödpangare i vintermörkret vill Netstyle naturligtvis göra tvärtom. Det finns nämligen ingen specifik årstid lämpad för ett trevligt glas bubbel. Närsomhelst, varsomhelst, hursomhelst. Det är ALDRIG fel med de sprudlande små bubblorna! Vad vill du fira? Kanske har du precis bokat den där drömresan? Har du blivit befordrad? Vill du imponera på din kontorsflört eller för den delen fira att du kan andas ut därför att du äntligen gjorde slut med din skumma partner? Ibland behöver man inte fira alls, utan bara dricka något som helt enkelt är jäkligt gott! Oavsett anledning så garanterar jag att du kommer att hitta massor med nya favoriter att fylla ditt kylskåp med.

Det blir inga betyg eller fancy-spancy smakbeskrivningar. Det är inte heller en regelrätt vinprovning. Det är godtyckliga val baserade på min outröttliga bubbelforskning och diverse konsultationer med den närmaste kretsen av vänner. I klartext: Alla viner nedan är utvalda därför att jag personligen tycker om dem. Vissa för att de erbjuder mycket bubbel för pengarna, andra därför att de är trevliga budgetval och en del därför att de, trots sitt krösuspris, är värda vartendaste riksdal.

I min bubbelvärld finns inga snobberier. Punkt.

Mousserande viner är så mycket mer än champagne, cava och prosecco. Därför har jag för enkelhetens skull delat in vinerna efter ursprungsland så blir det lättare att hålla reda på dem. Redan nu vill jag poängtera att det är livsviktigt att inte jämföra just cava, prosecco och champagne med varandra. Det är som att jämföra äpplen med päron eller citroner med apelsiner. Var och en spelar i sin egen liga och ska således jämföras med varandra. I min bubbelvärld finns inga snobberier. Punkt.

De flesta vinerna finns på ordinarie sortiment på Systembolaget, ibland inte i alla butiker pga utrymmesskäl, men personalen hjälper dig med att ta hem dem till din lokala butik utan problem. Vissa ligger i beställningssortimentet. Var inte rädd att beställa hem dem på Systembolagets hemsida. Det går fortare än att klicka hem ett par dojor från Zalando, jag lovar. Det tar högst tre minuter. Efter tre till sex dagar kan du hämta ut vinerna i din lokala systembutik. I detta skede har jag utelämnat viner från direktimportsidor och webbutiker. Det är en helt annan femma och det behöver vi inte bry oss om för tillfället.

Läs även: ”Cava är gudarnas nektar och bättre än champagne”

ITALIEN

Italien erbjuder en hel drös trevliga bubbelviner. Det kan vara en djungel med alla proseccos, spumantes, franciacortas osv. Men det blir lättare att navigera om man har lite baskunskaper:

Prosecco är viner från norra Italien inom området Prosecco som tillverkas av druvan Glera. Det som generellt skiljer de olika mousserande vinerna åt är metoden för deras andra jäsning, den som bildar bubblorna. I proseccons fall är det en metod som heter Charmat. Det innebär att vinet jäser i stora ståltankar för att sedan buteljeras. Prosecco finns som frizzante (lätt pärlande) och som spumante (större bubblor liknade dem i cava eller champagne).

Italien tillverkar också vissa viner jästa på den traditionella metoden eller som fransmännen säger méthode traditionelle. Det innebär att vinets andra jäsning sker i den individuella flaskan som sedan hamnar i butikerna. Den metoden anses lite finare och har olika namn beroende på ursprungsland. I Italien heter dessa viner franciacorta.

Från vänster:

Pasqua Prosecco Frizzante (Nr 79363), 89 kr. Doftar inbjudande och fruktig med inslag av citrus och päron. Lätt pärlande prosecco att bara njuta som den är med sina bästa vänner. Har du fått din första innerstadsetta kan du stoppa i ett fint ljus i den snygga flaskan efteråt. Pasqua finns i välsorterade butiker men kan tas hem av personalen om du inte hittar den i din butik.

Har du fått din första innerstadsetta kan du stoppa i ett fint ljus i den snygga flaskan efteråt

Zonin Prosecco DOC Special Cuvée Brut (Nr 74873), 89 kr. Intensiv och fruktig aromatisk doft. Lite småblommig med inslag av äpplen. Smaken är mycket fruktig och välbalanserad. Här kan man känna lite av mandelsmaken som är typiskt för druvan Glera. Riktig trevlig prosecco må jag säga. Passar till minglet och kanapéerna. Finns nu i ordinarie sortiment.

Tommasi Perla Pinot Nero Brut (Nr 73090), 99 kr. Favvo! Eftersom vinet dels tillverkas i ”grannkommunen” Lombardiet och görs på druvan Pinot Nero, den druvan som är bas i många champagner (druvan heter då Pinot Noir på frogglish), får Perla inte heta prosecco. Däremot görs den på Charmatmetoden. Frisk, elegant och med doft och smak av citrusfrukt, gröna äpplen och lite aprikos. Ett balanserat och välgjort mousserande vin som passar alldeles utmärkt till mat (gärna pastarätter med milda såser). Finns i välsorterade butiker ute i landet. Bor man i Stockholm får man snällt beställa hem den.

Jeio Prosecco Superiore D.O.C.G. Brut (Nr 72985), 119 kr. Det här är riktiga grejer. Bokstavskombinationen efter superiore betyder på människospråk att denna prosecco är seriös och kommer från en viss patch på en superspeciell vingård på en superduperspeciell sluttning i byn Valdobbiadene nedanför Dolomiterna. Det var ju trevligt. I vilket fall är det bara att njuta av ett torrt och krispigt mousserande vin med väldigt återhållsam sötma. Fruktmässigt snackar vi apelsin/grapeskal och citrus. Lite pepprig och ett lite längre avslut än de övriga proseccos jag har provat. Full pott till sushi och/eller för mys med en god vän. Den finns i utvalda butiker ute i landet och några få i Stockholm. Av någon anledning finns den i ordinarie sortiment i Tumba där jag bor. Kan det bero på att jag beställde hem tre lådor när den släpptes i början av sommaren? Hmm…

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut Franciacorta (Nr 7615), 199 kr. Franciacorta är både namnet på ett vindistrikt i norra Italien och ett vin. Framställningsmetoden för franciacorta är densamma som den till champagne eller cava, den traditionella metoden med den andra jäsningen i sin flaska. Detta vin görs på druvorna Chardonnay och Pinot Noir som är även de druvor som används till champagne och vissa cavor. Smaken blir således lite brödigare och mustigare. I doft och smak finns det massor med röda sommarbär och citrus. Mycket trevligt mousserande vin till både aperitif och skaldjur. Finns i ordinarie sortiment på utvalda butiker runtom i landet. Om inte – you know the drill by now – beställ.

Läs även: Test av prosecco – våra favoriter!

SPANIEN

Spanjorerna kallade sina mousserande viner champania fram till att fransoserna på 70-talet sa: Mon dieu! Stopp och belägg! De indignerade fransmännen fick rätt i någon tjusig instans och de molokna spanjackerna fick hitta på ett nytt namn. Det blev cava eftersom vinerna lagrades just i cavas, grottor eller källare. Floder av försoningsbubblor har flödat under broarna sedan dess och idag håller spanjorerna på att strama upp regelverket till samma strikta höjder som de har i Champagne. För att få heta cava måste den tillverkas på den traditionella metoden, Método Tradicional på spanska. De druvor som används är i huvudsak de lokala sorterna Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Det görs även en mindre del cava på Chardonnay och Pinot Noir.

Huvudparten av cavaproduktionen kommer från distriktet Pénedes i Katalonien, i synnerhet från byn Sant Sadurní d’Anoia med omnejd. Vissa övriga vindistrikt i Spanien får producera cava under licens, bla distriktet Rioja, där Sveriges mest sålda cava, Campo Viejo, kommer ifrån. Det görs även en hel del fina cavor i Valencia men dessa finns i huvudsak som hardcore privatimport, så det tar vi en annan gång.

Från vänster: 

Federico Paternina Banda Azul Vintage Brut 2016 (Nr 71275), 69 kr. Det gamla ordspråket ”skåda aldrig given häst i mun” är väldigt aktuellt här. Ni som kan er Seinfeld kan tänka på The Soup Nazi. Don´t ask for bread – just move on! Fråga inte varför en årgångscava kostar endast 69 spänn. Bara KÖP! När jag provade den utan att veta priset gissade jag runt 100-120 kr. Efter lite efterforskningar kom sanningen fram: Det äldsta tricket i världen. Importören och den stora producenten gick samman och krängde iväg bubblet till halva priset för att positionera sig bland hyllorna. Det tog bara ca tre månader från att den låg på beställningssortimentet i våras till att landa på ordinarie hyllor nu efter sommaren. Den kommer att gå upp till sitt ordinarie pris snart, tro mig. Hur smakar den? Lätt, torr, frisk, nyanserat fruktig och elegant. Som en cava för 120 spänn. Säga vad man vill om denna lite osunda prissättning, men som konsument är det bara att tacka och ta emot. Jag har i alla fall köpt MASSOR av detta vin. Gör det du också innan priset går upp, eller ännu värre, att kvaliteten går ner.

Fråga inte varför en årgångscava kostar endast 69 spänn, bara köp!

Vilarnau Brut Nature Organic (Nr 7731), 95 kr. Frisk och torr till kanonpris. Det bjuds på fina bubblor, gröna äpplen, lite mandel, citrustoner och en mycket trevlig brödighet. Klassiskt, rent och snyggt. Den är inte bara ekologisk, den är en Brut Nature vilket innebär att inget extra socker är tillsatt i dosagen (ett fancy ord för att fylla på flaskan till toppen efter att ha plockat ut jästresterna). I den processen regleras vinets sockerhalt. Överkurs. Vi bara njuter av fyndet strax under hundralappen. Gärna till tapas. Dios mio.

Anna De Codorníu Brut Rosé (Nr 77139), 119 kr. Denna rosé är mycket elegant i både doft och smak. Det beror en hel del på att den är gjord på Chardonnay och Pinot Noir, de klassiska druvorna som används för att tillverka champagne. Även om vinet är fruktigt med mycket röda bär i både doft och smak så är det förvånansvärt torrt. Perfekt som aperitif eller till en grillad tonfisk oavsett årstid.

Cava Aurelia Gran Reserva 2014 (Nr 7923), 139 kr. Denna trevliga cava har en doft och smak av gröna äpplen, citrusfrukter och en angenäm brödighet. På vinprovningarna säger man naturligtvis hellre brioche än brödig. Vinet känns aningen stramt, men det är en smaksak. Jag är ju inte en snobb och jag förstår att cavor i denna prisklass ska tuffa på utan att våldföra sig allt för mycket på smaklökarna. Förutom de 3 klassiska cavadruvorna har producenten smugit in lite Chardonnay i blandningen. Som ni lärt er nu så har en Brut Nature inget tillsatt x-tra socker. Jag brukar bjuda mina hipster/Södermalmsväninnor på denna dryck. Den har ALLA rätt för den demografin. Ekologisk i hela processen, veganvänlig eftersom inga animaliska derivat tillåts i processen, själva vingården praktiserar biodynamisk odling och drivs och ägs dessutom av 3 generationer kvinnor. Jag går lite emot mina egna principer med att jämföra cava och champagne, men nu börjar vi komma upp i nivåer där det kan vara aktuellt att ha denna som ett alternativ till nyårshummern, om kassan tryter.

Juvé & Camps Gran Reserva De La Famlia 2014 och 2015 (EKO) (Nr 77600), 159 kr. Nu har vi kommit till min stoppa pressarna-moment. Det här är hands down min favoritcava all times. Här finns precis allt jag vill ha i en hantverks-cava. Kombinationen av elegans och rock n´roll. Ett superfynd för det priset. Det här är en klassisk cava som har förfinats genom åren sedan deras första vintage 1921. Inte konstigt att det är det spanska kungahusets officiela cava! Den är gjord på den traditionella cavablandningen med druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Vinet har en mogen och generös fruktighet med inslag av citrus och gula äpplen. Brödigheten som jag tidigare nämnde har en distinkt och angenäm karaktär. Man kan även känna en lätt nötighet i eftersmaken. Mums! Vinet är väldigt generös i smaken och man kan lätt ha den genomgående under en middag. Jag har provat det till kött, kallskuret, till fisk och naturligtvis till ett helt lass med Padrones.

Häng på låset, dessa flaskor försvinner snabbare än skatteåterbäringen

Jag hade förmånen att få besöka vingården för ett par veckor sen. Där fick jag vara med genom hela processen som är helt ekologisk. Eftersom det tar ca tre till fyra år innan flaskan når konsumenten efter skörd, lagring osv så är det först nu som 2015, den första ekologiska vintagen, når hyllorna. Så skynda fynda de sista 2014-flaskorna och häng på låset när 2015 kommer i början av december. Dessa flaskor försvinner fortare än skatteåterbäringen. Den finns bara i vissa butiker i Stockholm och – hör och häpna – i Jönköping! Säkrast är att beställa dem på systemets hemsida. Jag har redan säkrat mina flaskor till nyårsafton.

FRANKRIKE

I Frankrike finns det som bekant en uppsjö av mousserande viner. Man kan fylla tusentals böcker med tips. Vi håller det enkelt. Champagne är mousserande vin som enbart görs i distriktet Champagne och på den traditionella metoden méthode traditionelle, den andra jäsningen i flaska. Druvorna som används är Chardonnay, Pinot Noir och även Pinot Meunier. Det finns andra mindre kända druvor också men det är superöverkurs.

Att Champagne är ”dyrt” är egentligen en sanning med modifikation. Det är ett hantverk som är omgiven av stenhårda regler och i princip manuellt. Kanske inte i vissa megastora vinhus ägda av ryska konglomerat som spottar ur sig dussin-champagne till alla beachklubbar… Men i de anrika stolta klassiska husen är arbetsinsatsen inte på långa vägar i paritet med det ”lilla” man betalar för en flaska. Så respekt för hantverket är ett måste i varje klunk.

I övriga delar av Frankrike gör man också viner på samma metod men de får inte heta champagne. De kan heta crémant eller vouvray eller nåt annat beroende på vilken druva den görs på och var i landet den görs. Det görs även en massa mousserande på tankmetoden runt om i landet. Det är en djungel och vi lämnar det därhän och koncentrerar oss på en massa skojiga tips istället.

Från vänster:

Philippe Deval Vouvray Brut (Nr 7922), 115 kr. Vouvray görs enligt den traditionella metoden i just Vouvray i Loiredalen av druvan Chenin Blanc. Vinet har en frisk citrusdoft med inslag av aprikos. Likaså smaken, men här kommer även lite gröna äpplen in i bilden. Frisk och behaglig med lång eftersmak. Ett fynd. Jag har bubblet ständigt redo i mitt kylskåp. Passar till skaldjur eller som aperitif när man planerar den där stora frankrikeresan till våren.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (Nr 7781), 129 kr. Denna crémant från Bourgogne är mycket elegant och frisk gjord på Chardonnay, Pinot Noir och Gamay. Vinet har inslag av smultron och blodapelsin, vissa snackar om blodgrape men jag står fast vid den sötare apelsinen. Oavsett vilken citrusfrukt man förespråkar så är den ett fynd för det priset. Aperitif eller skaldjur? Yes, please!

Billecart-Salmon Brut Reserve (Nr 7454) 399 kr. Ojojoj. Här har vi ett riktigt fynd. En mycket frisk och fruktig champagne. Massor med äppel- och persikotoner. En behaglig brödighet, där kom den där briochen igen, och inte minst, mineraltoner som dansar i munnen. Själva champagnehuset Billecart-Salmon är på modet bland konnässörerna så det är något att nämna vid nästa fest! Denna champagne måste beställas såvida ni inte bor vid systemet på PK-huset i Stockholm eller den på Ersboda i Umeå. Jag kommer att beställa så jag har till nyår.

Tips från coachen! Häng inte på O´Learys nästa gång du flyger från Arlanda. För ungefär samma fantasipengar som du får betala för husets sura vin och en trist burgare får du en kantarelltoast och ett Glas Billecart-Salmon på Pontus by The Air. Väl investerade pengar innan flygresan!

Veuve Clicquot Sec “Gula Änkan” (Nr 7421), 419 kr. En fashionklassiker som inte behöver ytterligare presentation och aldrig kommer att gå ur tiden. Vi har alla velat ha Patsy och Edinas kylskåp som automatiskt matar fram nästa batch Gula Änkan. Det många kanske inte tänker på är att denna champagne är halvtorr och således en alldeles utmärkt kompis till asiatisk mat. Jag har även parat den till indisk mat! Ytterligare tips från coachen, nästa gång desserten kommer in, ta fram Gula Änkan istället för någon söt Sauternes. Succé!

Jisses, bubbelgasm galore. Sååå mogen i smaken, jag kunde nästan tugga på den.

Dom Pérignon Vintage 2009 (Nr 7428), 1.429 kr. Champagnernas Rolls Royce. Väl värd varenda dinar den kostar. Jag hade förmånen att få närvara vid lanseringen av vintage 2009. Jisses, bubbelgasm galore. Såå mogen i smaken, jag kunde nästan tugga på den. Alla sinnen fick jobba och eftersom det var en av mina första provningar så fick jag inte rätsida på smakexplosionerna. Jag drack den igen för några veckor sen och kunde nu i lugn och ro njuta av den bubblande kärleken. Så hoppa över krogrundan en helg per år och köp hem en flaska. Det räcker så. Man vill inte fördricka sig på dessa ädla droppar.

ÖVRIGA VÄRLDEN

Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om övriga världens bubbel men någonstans måste jag begränsa denna lilla guide. Det finns dock en del på hyllorna som bör uppmärksammas. Dels bubblor från Sydafrika och den tysk/österrikiska sekten som jag ska ta lite längre fram. Nu är även England på frammarsch med en massa spännande bubbel. Just nu är det mesta på import men snart kommer det massor till hyllorna. Det kommer att bli en egen artikel om det!

Från vänster:

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (Nr 7889), 115 kr. Sydafrika gör alldeles utmärkta mousserande viner på den traditionella metoden. Där kallas den för Cap Classique. Vinerna görs i huvudsak på Chardonnay och Pinot Noir, samma druvor som i champagne och cremant. Det här är mycket bubbel för pengarna. En favorit.

Pongrácz Brut (Nr 7628), 129 kr. Ännu ett fynd från Sydafrika. Cap Classique-metoden, Pinot Noir, Chardonnay. Allt är på plats. Mycket torr och angenäm med alla citrus och persikotoner i fin balans. Dessutom har namnet på bubblet en fantastisk historia. Pongrácz är inspirerad av Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, som var med och utvecklade vinnäringen i Kapprovinsen. Desiderius Pongrácz kom till Sydafrika 1956 efter att ha flytt undan revolten i hemlandet. Innan dess tillbringade han 12 år som krigsfånge i Sibiriens saltgruvor. Så varje klunk är en hyllning till mästaren.

Loimer Extra Brut (Nr 97038), 169 kr. Jag sa att jag skulle ta tyska och österrikiska bubbelviner längre fram men jag kunde inte hålla mig från att tipsa om denna lilla pärla. Loimer är gjord enligt den traditionella metoden på druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Zwigelt och Grüner Veltliner. Vinet har en mycket frisk smak med inslag av krusbär, lime och gröna äpplen. Otroligt fräsch och lättdrucken. Jag tror att man måste skynda sig att beställa för att det är nog bara ett tillfälligt parti. Just nu finns det 4 flaskor i Löddeköping såg jag på sajten.

Bubbelfakta för nybörjare!

• Som alla goda ting i världen så uppkom det mousserande vinet av misstag. Myten säger att det var munken Dom Pierre Perignon som ”uppfann” champagnen någon gång i slutet på 1600-talet. En dag när han besökte klostrets vinkällare hade några vinflaskor jäst för länge och sprängts av trycket varvid bubblorna flödade i mängder. När han tog en liten slurk av härligheten så utropade han ”Skynda er hit – Jag smakar stjärnor!” En sanning med stor modifikation givetvis. Det uttrycket myntade en fiffig copywriter i England i början av 1800-talet för att marknadsföra ett anrikt vinhus. Men det finns ingen anledning att förstöra en vacker historia med torra fakta så vi lämnar det därhän. Däremot var herr Perignon en drivande kraft i utvecklingen av champagnen med metoder och förhållningsregler som gäller än idag.

• Mycket förenklat räcker det med att hålla reda på fyra saker: Land/region, jäsningsmetod, druvsort och sockerhalt.

• Tjusningen med bubbel är att vinet får en andra jäsning som ger just de härliga bubblorna. Således är jäsningsmetoden för den andra jäsningen det som skiljer de mousserande åt i både pris, smak och kvalité. Det finns runt fem stycken jäsningsmetoder men det räcker att kunna de tre viktigaste: 1. Traditionella metoden. Vinet får jäsa en andra gång i individuella flaskor. 2. Tankmetoden. Även kallad Charmatmetoden. Här sker den andra jäsningen i superstora ståltankar. Vinet jäser kortare tid än i den traditionella metoden och tappas sedan upp i flaskor. Vinet blir mer aromatiskt men inte lika komplext i smakerna. 3. Kolsyremetoden. Det här är den enklaste sättet att skapa mousserande viner. Vinet ligger i en trycktank eller på flaska och kolsyra förs in i vinet. Detta skapar stora bubblor som försvinner väldigt fort. I princip som en gigantisk sodastreamer. Jag kallar det personligen för skojarmetoden för att den är i princip helt oreglerad.

Fotnot: Carlos Norlén är Netstyles nöjesredaktör och skriver även regelbundet om vin och andra ädla drycker för Netstyle. Han arbetar som DJ, modefotograf och driver podden Dos Gardenias tillsammans med sommelier Amalia Gonzalez Stöckel.

Av Carlos Norlén Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras