Skönhetsredaktör Mia: ”Jag vill få kvinnor att känna sig trygga och snygga”

Efter sina 30 år i beautybranschen är det få makeupartister i Sverige som är lika rutinerade som Mia Högfeldt. Därför är det en stor ära att få presentera charmiga Mia som Netstyles nya skönhetsredaktör! Mia har gjort plåtningar med de flesta stora företag i Sverige, hon har varit med i otaliga TV-produktioner både framför och bakom kameran. Hon har varit skönhetsredaktör på magasin och skrivit en skönhetsbok (med en ny på gång!). Dessutom lanserar hon en podd i vår, håller föreläsningar och är gästlärare på de tre största makeupskolorna i landet.

Mia Högfeldts beautyhacks och välomfattande kunskap om alltifrån hud, hår och makeup kommer vi att få ta del av regelbundet här på Netstyle. Mias motto är att sminka fram och inte sminka över. ”Många kvinnor lägger energi på att försöka täcka över det de inte tycker om. Jag tycker istället att du ska lägga fokus på att framhäva det du gillar. Då märker du att det andra inte blir så tydligt framträdande”, säger Mia.

”Jag tycker att man ska sminka fram, inte sminka över”

Exakt hur stort badrumsskåp krävs för en kvinna som du? 
– Jag har galet mycket produkter och älskar ju hudvård! Det är flera fulla byråer, skåp och lådor fulla med skönhetsprodukter. Huden ÄR en spegel för hur du mår. Som en äldre tjej med hud som aldrig blir otörstig är jag väldigt noga med att aldrig slarva med min hudvård. När jag var yngre förstod jag inte vikten av att sköta om huden på samma sätt som idag.

Idag delar branschen ofta upp områdena för ditt yrke med makeup och hår. Det är ovanligt att MUAs (makeupartister, reds.anm) kan göra båda sakerna. Men du kan både- och. Hur kommer det sig
– När jag började assisterade jag supersminkan Kajsa Swanberg och var ”bara” verksam inom makeup när jag gick med i MIKAs. När första lågkonjunkturen kom på 90-talet så sa min agent att jag borde utbilda mig inom hår också, för att kunna vara med och slåss om jobben. De hade rätt, jag jobbade med allt och alla efter det!

Vad är roligast då, att fixa någons makeup eller frisyr? 
– Svårt att svara på. Jag har gjort så mycket reklamfilm och musikvideos genom åren och fått så många utmaningar att jag inte är rädd för någonting. Jag lär mig varje dag, jag älskar att hela tiden utvecklas. Det handlar alltså om helheten och inte bara om hud och hår.

Du har en lång erfarenhet som MUA. Kan du avslöja några märkliga incidenter som uppstått genom åren? 
– Haha, jag har många sjuka historier på lager, men om man ska klara sig i branschen är en av de viktigaste principerna (utanför hantverket) att aldrig ”Kiss and tell”. Men jag har brutit foten på H&Ms 50-årskalas i Globen. Jag föll av scenen när vi sprang och gjorde sista check på modellerna innan gästerna släpptes in. Jag minns att jag låg på golvet och Emma Wiklund satt och höll min hand, Jasmin Le Bon höll min fot högt och Peter Andersson försökte ge mig vatten, men hällde hela glaset över mig. Sjukvårdarna sa att eftersom jag kunde röra på foten så var inget brutet. Jag blev placerad i publiken och försökte festa med alla. Dagen efter gick jag till jobbet, på en Beckmans-visning. Då hade foten svullnat så att jag inte kunde stå, så jag fick sitta på en stol medan modellerna satt på golvet när jag sminkade. När jag var klar skickades jag till akuten – foten var bruten. Jag har även fått hjärnskakning på jobbet och modeller har svimmat på plåtning, det är tuffare än man tror att stå framför en kamera.

Du har ett väldigt behagligt manér som sminka och får dina sminkobjekt att känna sig väl omhändertagna. Nästan spirituellt. Hur kommer det sig? 
– Jag älskar verkligen det jag gör och att få arbeta med människor. Jag är trygg i mitt skapande och får så mycket tillbaka när människor blir glada och nöjda. Martina Bonnier sade för många år sedan att det märks att jag älskar kvinnor, vilket är en fantastiskt fin komplimang. Jag blir så ledsen när jag ser en vacker och spännande människa sitta i sminket och så börjar hon påpeka allt hon inte är nöjd med. Jag vill få kvinnor att känna sig trygga och snygga!

”Jag använder Carmex på ögonbrynen”

Vilken är den mest överskattade sminkprodukten enligt dig? 
– Det har funnits en ”under ögonen”-produkt som varit med nästan lika länge som jag och jag har aldrig fastnat för den. Jag tycker även att genomskinlig bryngelé känns ofräsch, då använder jag hellre tricket som Jean-Pierre Barda lärde mig i vaggan av min karriär: Borsta brynen rena och på plats med hjälp av hårspray och tandborste!

Kan du dela med dig av några insiderknep/beautyhacks som underlättar tillvaron för oss kvinnor när vi har bråttom och vill se lite fräschare ut (och inte har så mycket pengar, typ som i slutet på februari…)? 
– Det bästa sättet för att se sharp ut är att ge ögonen riktigt tryck. Jag böjer fransarna. Ögonfransböjare och mascara är ett måste! Men jag målar endast de övre fransarna och inte de nedre, eftersom jag vill lyfta, inte tynga ner. Detta är ett generellt råd för oss lite äldre tjejer som har gravitationen emot oss. Att lägga makeup under ögat kan ge en ’tung’ känsla. Jag använder samma produkt (ett krämrouge) i globlinjen på ögonen som jag gör på kinderna. Tubes Carmex borstar jag in i ögonbrynen för struktur och mörkare färg på stråna.

Vilka skönhetsprodukter väljer du för att se flawless ut? 
– Rengöringsolja, serum och en härligt rik fuktkräm. Jag varierar mellan olika krämer och märken, inte för att jag inte hittat rätt, utan just för att det finns så mycket härligt, samtidigt som jag måste prova många av nyheterna som kommer för att hålla mig á jour. Franstång från Tweezerman, formen på den passar mina ögon och gör det lätt att få snygg böj. En återupptäckt gammal favorit är L’Oréal Paris Double Extension Mascara. Jag skrattar mycket och har alltid mascara på kinderna eftersom min hudkräm löser upp mascaran (även fast jag är noga med att bara få hudkrämen på kinderna och inte på ögonfransarna när jag smörjer in ansiktet). För roliga kinder och lite mer öppen blick använder jag krämrouge från by Terry, Cellular Blush Glace, i färgen ”Frozen Petal”.

FAKTARUTA
Namn: Mia Högfeldt.
Ålder: 49 år.
Yrke: Makeupartist.
Civilstånd/familj: Ensam med barn; vuxna sonen Christopher, som bor i egen lägenhet, samt Charlie, sladdbarn på 12 år. Helgbo med maken Per som bor i Örebro, två bonusdöttrar.
Bor: På Östermalm i Stockhoms innerstad.
Aktuell med: Som ny skönhetsredaktör för Netstyle, släpper snart ny skönhetsbok samt en beautypodd i vår.

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras