Slår huden bakut av den plötsliga kylan? Läs detta!

Sista rycket nu för kung Bore innan våren gör sin entré! Vi talar naturligtvis om kylan som slagit till med full kraft i slutet av februari. Sportlov med vinteraktiviteter utomhus varvat med torr luft inomhus. Vintern är härlig men det huden som får sig en törn med alla temperaturväxlingar som uppstår och det är lätt att slarva med återfuktning.

Att få bukt med torr hud är inte lätt och det vet vi alla som bor här uppe i norr. Men det går, man måste bara hitta den direkta orsaken till uttorkning. Oftast är det en kombination av orsaker som leder till stramande, kliande och flagnande hud.

Olika hudtyper reagerar olika

Känslig hud blir lätt röd och reagerar ofta på allt från yttre till inre påverkan, det är den hudtyp som först reagerar på kyla. Men en normal hud kan också upplevas väldigt torr och det första tecken på detta är spänd hud, fina linjer framträder, det kliar och vid längre tids torrhet kan huden spricka. Ibland blir sprickorna så djupa att det börjar blöda. Torr hud tappar färg och ser grå och livlös ut och fläckar uppstår med hud som kan flagna.

Atopiskt eksem är ett tillstånd som blir vanligare och vanligare och det drabbar främst oss som bor och lever i kalla klimat och övervägande kvinnor drabbas.

Därför blir huden torr:

• Mat och livsstil påverkar mycket. Hur många gånger har du inte hört att du är vad du äter? Jag vill slå ett slag för Maria Ahlgrens bok ”Beautyfood”, där skriver hon mer ingående om hur du kan påverka din huds kondition via kosten. Få i dig bra mineraler och elektrolyter (vattenmelon och kokosnöt), ät mat rik på antioxidanter och fettsyror (fisk, rapsolja, linfröolja, och gröna bladgrönsaker). Experter tvistar om detta, men sunt förnuft säger ju att om vi ger kroppen så bra förutsättningar som möjligt för att fungera så blir det balans och harmoni i hela systemet

• Välj hudvård anpassad efter dig och din hud. Många slarvar med detta eller använder fel hudvård. Det är väldigt vanligt att man använder produkter som inte jobbar med sin hud utan MOT. Många använder rengöring som är stark och berövar huden på det skydd som hjälper huden att hålla fuktbalansen. Byt till en tvättolja och upptäck skillnaden.

• Ålder. Med tiden uppstår brist på olja i huden, eftersom körtlarna som producerar fett blir mindre och mindre ju äldre du blir och tillverkar därför mindre smörjmedel (kollagen, fett och oljor) som tidigare hållit huden mjuk. Huden blir mer slapp på grund av brist på dessa. Med ålder så uppstår också medicinska besvär som diabetes och leversjukdomar som kan bidra till ännu mer torr hud. Hjälp huden på traven med fukt, fukt och fukt.

• Sjukdomar kan påverka huden kraftigt på grund av själva tillståndet, men stark medicinering går också hårt åt huden.

Så släcker du törsten!

• Skaffa goda hudvårdsrutiner och applicera produkterna i rätt ordning: A. Rengöring B. Peeling C. Toner D. Fukt E. Skydd. Försök även att ’kapsla in fukten’ genom att emellanåt lägga en mask med olika syften; rengöring eller fukt till exempel.

• Duscha och bada inte för hett och för ofta.

• Ha cerat och handkräm i väskan så att du alltid har det tillgängligt.

• Luftfuktare är en lyx som kan göra livet skönare.

• När du smörjer in dig efter dusch och tvätt, massera huden omsorgsfullt varje dag för att öka cirkulationen. Det hjälper huden att tillgodogöra sig produkterna bättre. Genom massage ökar huden sin egen produktion av viktigt fett.

• Använd en spraymist för ansiktet. Jag har en flaska stående där jag ofta går förbi eller sitter och jobbar så jag inte glömmer bort att använda den. Min favorit kommer från Cicamed.

• Fysisk aktivitet och träning hjälper kroppen att reglera sin produktion av vitala funktioner för både in- och utsidan.

• Stressa ner! Kroppen går bananas när du stressar. Cellerna och hela systemet kommer i obalans och då blir avkastningen avsevärt mindre tillfredsställande från investeringar du gör i kost, produkter och träning.

Mina fuktfavoriter

Akademikliniken Cure Recovery Cream är perfekt skydd kalla vinterdagar. Verkar väldigt lugnande och reparerande för torr hud. En gammelfavorit som alltid hittar tillbaka i mitt badrumsskåp.

Spraymist för ansiktet. Jag har en flaska stående där jag ofta går förbi eller sitter och jobbar så jag inte glömmer bort att använda den. Min favorit kommer från Cicamed.

Fuktmask för natten. Jag fick direkt resultat av denna fuktbomb från Origins. Avokado och aprikoskärneolja sägs djupdyka ner i epidermis. Tång från Japan ska laga och bygga upp huden. Oavsett så är detta vad du vill ta med dig i sängen i dessa kalla tider. 1-3 gånger i veckan.

Mild rengöring. Jag trodde att jag hade rosacea under en tid (det visade sig vara annat) och fann att Rosaderm är utmärkt rengöring som fick min hud lugnare. Den känns verkligen snäll mot huden och tar även bort makeup. Little miss Consumer tipsade en gång om Kung Markattas kokosolja som rengöring. En utmärkt idé till en väldigt torr hud, ekologiskt och snällt.

Excuvience Ultra Restorative Creme är en räddare i kylan 24/7. Krämen tillhör anti-ageing familjen samtidigt som den skyddar och stärker, den har blivit en högst pålitlig vän under vinterhalvåret.

Glöm inte att du är fantastisk. Var rädd om dig (och din hud)!

Av Mia Högfeldt Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras