Test av prosecco – våra favoriter!

Aningen sötare än cava, färre kalorier än champagne (och billigare, dessutom), men framförallt lättdrucket och supergott. Det finns många skäl till varför det italienska bubbelvinet prosecco är så populärt. Och en het sommar som denna har Netstyle-redaktionen med vänner hunnit testa de flesta märkena på marknaden. Men vilken prosecco är egentligen godast? Här kommer vår dom! (OBS! Vi har bara med produkter som vi gillar i detta test, övriga fick inte vara med… Men vissa fattade vi liiite mer tycke för, helt enkelt).

Bäst i test/toppbetyg!

Antica Vigna Prosecco Extra Dry Platinum Edition NV (nr 77845), 99 kr. Ungdomlig, torr och frisk smak med inslag av citrus, gula äpplen och akaciablommor. En mycket elegant och välsmakande prosecco i sofistikerad förpackning. Testpanelens absoluta favorit! Enda minuset är att det är beställningsvara (finns bara på några få systembolag).

Bottega Gold (nr 7827701), 209 kr. Proseccons motsvarighet till Chanel! Uppseendeväckande vacker flaska och innehållet är guld det med. Mjuk och elegant smak av äpple, citrus, päron, blommor och örter och en av få proseccos gjord på 100 % gleradruva. Dyr och inte alltid så lätt att få tag på. Köp ett lager på taxfreen nästa gång du reser! Bättre än champagne, enligt en enig testpanel.

Prosecco la Robínía (nr 7486), 89 kr. En av de billigare och mest frekventa sorterna på Systembolaget. Men det finns inget konventionellt med denna torra och ungdomliga prosecco. Utsökt komposition av päron, citrus och gröna äpplen, otrolig friskhet och bra drag i bubblornas styrka. En modern klassiker vi gärna dricker om och om igen.

Mycket god!

Ca’Montini Prosecco Organico NV (nr 77377), 99 kr. Doftar fruktigt med inslag av vita blommor. Jättegod syra och fräscha toner av gröna äpplen och mandarin. Panelen gillar särskilt mycket mineralkänslan som håller sig kvar länge. Plus för vacker etikett!

Victoria La Dolce Vita Prosecco Extra Dry (Nr 77880), 99 kr. Jo, visst är det Victoria Silvstedts eget bubbel! Panelen hade viss skepsism mot detta ”kändisvin” men fördomarna fick stå på skam eftersom detta är en elegant och välsmakande prosecco med kul inslag av honungsmelon, gråpäron och distinkt fläder.

Mionetto DOC Treviso Brut (Nr 7749), 89 kr. Denna delar panelen i två läger: ena halvan tycker den smakar lite ”för mycket” och är för dominant medan den andra halvan älskar att det är en prosecco med mycket karaktär och ger den högsta betyg. Det är hursomhelst en spännande prosecco med aromatiska toner av lakrits, akaciablommor, äpple och honung. Utmärkt till grillad fisk och vegetariska rätter! Gjord på 100% gleradruvor så det är en ”fin” prosecco till bra pris. Ett plus för låg sockerhalt! (8 g/liter).

Freixenet Prosecco (Nr 7777401), 99 kr. Varumärket Freixenet förknippar många 70- och 80-talister fortfarande med de svarta, matta Cordon Negro-flaskorna vilka inte riktigt har den hippaste statusen. Men det här är en ultratjusig prosecco, både inifrån och ut! Den vackert slipade flaskan gör proseccon till huvudperson på festen och sammansättningen är gleradruvor till 100%. Frisk och elegant med starka inslag av citron, gröna äpplen och grapefrukt.

Ecoltura Prosecco Extra Dry (Nr 77018), 99 kr. Prisvärd, frisk prosecco med hög svansföring av god kvalitet, med frisk smak av päron, nätmelon, röda äpplen och citrus. Så nära champagne i smaken man kan komma, utan att vara det! Saken är dock den att många i testet föredrar den typiska prosecco-känslan framför dyrare bubbel, därför får denna inte toppbetyg. God som aperitif innan grillningen.

God – vi gillar!

Corte Fiore Prosecco Extra Dry (Nr 77450), 109 kr. Intressanta inslag av päron, grapefrukt och doftar flott av vita blommor, persika och citrus. Lite i torraste laget för vissa av testpersonernas smak. Bra alternativ till kräftskivan! Beställningsvara.

Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante (Nr 76170), 89 kr. Gjord på 100% gleradruva och lätt pärlande kolsyra (alltså inte så stickig i bubblet). Frisk smak med toner av melon, päron och mandarin. Har ett klassiskt säckvävssnöre som försegling runt korken. Tyvärr är själva korkens charmiga, men lite krångliga konstruktion det som drar ner helhetsbetyget något i testpanelen, även om många gillade den lena smaken och mer försiktiga bubblorna i detta prisvärda vin.

Mionetto Doc Treviso (Nr 78857), 99 kr. Spännande och intressant smakmix med inslag av mandel, honung och citrus. Något sötare än sin Brut-kusin. Gjord på den fina gleradruvan (100%). Trevligt sällskap till efterrätter och gratinerad hummer, men inget förstahandsval som välkomstbubbel.

Prosecco Pizzolato (Nr 7870), 89 kr. En av de mest sålda sorterna, med fruktig smak och inslag av honungsmelon, mandarin och päron. En habil prosecco som är trevlig.

Kul bubbelfakta!

• Prosecco är en viktig bas i många vindrinkar, bland annat den italienska spritzen (Aperol Spritz).
• Den första proseccon tillverkades i Italien 1840.
• Prosecco kommer endast från ett mindre område i Veneto, norr om Treviso och druvsorten måste vara glera till minst 85%.
• Prosecco är den mest sålda mousserande vinstilen på Systembolaget i Sverige.
• Du har kanske sett rosafärgad prosecco? Det får inte benämnas som prosecco utan är rosé från Veneto. Denna variant kallas för spumante.

Mionetto Rosé, 85 kr (jättegod men ganska söt). Freixenet Italian Sparkling Rosé, 99 kr (ljuvligt dekorativ flaska). Astoria Rosé Spumante Extra Dry, 89 kr (smakar geléhallon!). Pizzolato Spumante d’Italia Rosé, 75 kr (trevligt ekologiskt rosébubbel).

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras