Två heta spanska Netflix-serier att ha koll på

De senaste åren har Netflix rest runt i världen och storshoppat kvalitetsserier. Får programmen en bra rating är det inte ovanligt att de pytsar in en slant eller två till de kommande säsongerna.

Vi kan börja med att kika på två spännande serier från Spanien. Naturligtvis har båda svenska undertexter. Även om de kanske inte översätter varje nyans så är det förvånansvärt bra. Ni som kan spanska, eller lärt er det nödvändigaste efter tre säsonger av ”Narcos”, är dock in for a treat! Cabrones!

La Casa De Papel

Titeln betyder ungefär ”pappershuset”, vilket anspelar på öknamnet på det kungliga mynt- och sedelverket i Madrid. Serien var superhypad á la GOT-style i Spanien redan innan Netflix satte tänderna i den. ALLA satt som på nålar inför varje avsnitt.

Ja, men vad handlar den om? En supersmart snubbe i manchesterkavaj samlar ihop ett gäng diverse färgstarka förbrytare för att genomföra århundradets kupp: att råna spanska myntverket. Planen är att genomföra kuppen med hjälp av polisen, utan deras vetskap förstås. Naturligtvis så krånglar det till sig och serien förvandlas till en elegant stilstudie i det kända uttrycket ”Stockholmssyndromet”, när förövare och offer bondar.

Det är toppskådisar genom hela ensemblen och de kvinnliga karaktärerna är kickass, speciellt polischefen Raquel Morillo (spelad av Itziar Ituno) som är satt att fånga in förbrytarna. Den kan beskrivas som en perfekt blandning av ”Oceans Eleven” och ”Reservoir Dogs” (utan Tarantinos stundtals tröttsamma blodorgier). Den här serien är ett måste och perfekt för binging galore. Säsong 1 rök på två kvällar.

”Serien är perfekt för binging galore”

”La Casa de Papel” produceras av kabelkanalen Antena 3, ibland kallad Spaniens HBO, mycket på grund den höga kvalitén på sina serier. Netflix har naturligtvis en hel del inblandning i kommande säsong 2.

Trailer (med engelska undertexter):

Las Chicas Del Cable

Naturligvis så har någon stofil på svenska Netflix begåvat serien med det mossiga namnet ”Flickorna i växeln”. Suck. Nåväl, denna serie är en av de första som direktproducerats av spanska Netflix. Den kan beskrivas som en blandning av ”Mr Selfridge” och ”Downton Abbey”.

Serien utspelar sig i slutet på 20-talet och det mesta av handlingen är förlagd till det spanska televerket i Madrid. Allt eftersom vi lär känna karaktärerna så breddas miljöerna och vi får följa med ett Spanien i förändring genom alla samhällsklasser.

Inte att nog med att Spanien precis återhämtat sig från första världskriget, de spanska kvinnorna har fräckheten att påbörja sin emancipation! Hårda tider för spanska machomän i välpressade smokingar. Lägg till en rejäl dos katolsk ångest och du har ett högklassigt DRAMA att frossa i.

”Katolsk ångest, bra skådisar, snygga kläder och vackra miljöer’”

Bra skådisar, snygga kläder och vackra miljöer. Jag är halvvägs genom säsong 1 och redan fast. Det finns 2 säsonger upplagda och den 3e är på väg. Fram med popcornen!

Trailer:

Av Carlos Norlén Foto Netflix

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras