Vackra och goda blåbärsmaränger – mums!

 

Har ni sett finare maränger än dessa? Suggestivt eleganta med den lila färgen. Maränger kan vara lite knepiga att smaksätta och färgsätta eftersom konsistensen är känslig och inte får bli för rinnig. Du kan inte använda vanliga blåbär och mixa i marängsmeten med andra ord. Hushållsfärg är inte heller att rekommendera. Däremot funkar pastafärg som man använder för att färga marsipan. Men allra bäst är torkat blåbärspulver, som använts här. Enjoy!

Blåbärsmaränger

3 äggvitor
1 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1 tsk citronsaft
2-3 tsk frystorkat blåbärspulver (finns i välsorterade matbutiker)

Gör så här:

 1. Ta fram en bunke. Vispa äggvitor i den tills det blir tjockt skum. OBS! Det får inte finnas några fettrester i bunken, den måste vara helt nydiskad, ren och torr! Och slarva inte med delningen av äggen – minsta spår av äggula sabbar marängsmeten totalt.
 2. Häll i strösockret i äggvitesmeten och fortsätt att vispa.
 3. Sätt på en stor kastrull med vatten och koka upp, sänk sedan värmen.
 4. Fortsätt att vispa bunken med marängsmeten, fast nu över ett vattenbad. Vispa, vispa, vispa. Värmen gör att sockerkristallerna smälter och gifter sig bättre med äggvitorna i smeten (alltså hela hemligheten för bra maränger!).
 5. Pudra över florsockret och fortsätt att vispa över vattenbadet.
 6. När du har vispat så du inte orkar längre så ställer du bunken åt sidan. Fortsätt sedan att vispa i kanske 4 minuter till nu då smeten har kallnat.
 7. Sedan blandar du i blåbärspulvret, lite i taget. Finast är om du får lite olika nyanser på marängerna, så kör gärna en tredjedel av smeten som ljust syrénlila och placera den i en skål. Sedan har du i ännu mer pulver i resterande smet och placerar den i en annan skål. Upprepa därefter proceduren en tredje gång för mer pigmenterad smet i den sista tredjedelen.
 8. Spritsa ut smeten i vackra trudelutter -se till att ha en sprits med olika munstycken för variation av marängerna. Gör även olika storlekar på marängerna och spritsa ut dem på olika plåtar, de mindre separat.
 9. Grädda marängerna i ugnen på 80-100° i drygt en timma (minst – du hinner gå ut med hunden, kolla instagram och kanske lägga en sheetmask också under tiden). Under tiden kan du städa upp i katastrofzonen i köket, diska, mm. Det gör inget om marängerna är inne lite för länge, de bränns liksom inte. De mindre marängerna kan du hålla koll på då de blir klara något snabbare.
 10. Ta ut marängerna och låt dem svalna ordentligt.
 11. Placera dina tjusiga bakverk på ett vackert fat och dekorera gärna med färska blommor för maximal imponerings-effekt.

Smaklig måltid!

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras