”Vanliga felet kvinnor gör med sin mascara”

Mascara ligger relativt konstant på topp tre-listan över de mest populära sminkprodukterna som säljs till kvinnor årligen. Enligt vissa spekulationer så säljs ännu mer mascara under lågkonjunktur, men det finns inga jämförelsebevis för detta än.  

Men trots att mascaran är en älskad trotjänare så känns den perfekta mascaran nästan som en beauty unicorn, alltså man har hört talas om den men undrar om den egentligen finns? Kan det vara så att vi själva kan påverka hur mascaran ska sitta? Vi ställde frågan till Mia Högfeldt som är en av Sveriges mest proliferade makeupartister och även författare till skönhetsböcker:

– Genom åren har jag alltid fått höra att det är så svårt att hitta en mascara som håller hela dagen! Många undrar vilken mascara som är bäst. Oavsett vilken mascara du investerar i så måste du ge den en ärlig chans att visa vad den går för. Med det menar jag att du ska se till att inte få ansiktskräm på dina fransar när du smörjer in ditt ansikte. Hudvårdsprodukter verkar upplösande på sminket. Du kan inte måla på en oljad vägg! I brådskan på morgonen så kan det vara lätt att göra det misstaget.

”Se till att inte få ansiktskräm på dina fransar, det verkar upplösande på sminket”

Något annat man ska tänka på när man applicerar mascara?
– Det är viktigt att böja fransarna ordentligt med en ögonfranstång först. Att sitta och sminka sig i ett artificiellt ljus när man ska ut i dagsljus är också ett vanligt fel. Försök i den mån du kan att få naturligt ljus, vilket inte är så lätt vintertid, säger Mia Högfeldt.

Andra vanliga no no:s gällande mascara:
• Att sova med mascara! Mascara gör fransarna styva och stela, vilket gör att de lättare bryts eller lossnar när du gnuggar ansiktet mot kudden då du sover.

• ”Pumpa” inte borsten upp och ned i hylsan i jakt på att få ur mer kräm ur mascaran. Detta slussar in luft i mascaran och gör att den torkar ut snabbare. Då är det bättre att rotera borsten och skruva den fram och tillbaka i hylsan.

• Dela inte mascara med någon annan! Då utsätter du dig (och andra) för att sprida infektioner. Detta gäller all ögonmakeup.

Franstastiska fakta!

• Maybellines ikoniska Great Lash Mascara (den rosa/gröna hylsan) lanserades 1971 men är fortfarande en storsäljare. Varannan sekund säljs mascaran någonstans runt om i världen, vilket innebär 40 000 mascaror per dag!

• Grundformulan och ingredienserna för generella mascaror har inte ändrats särskilt mycket genom åren. Det som däremot har utvecklats är borstarnas utformning.

• Är mascaran gammal? Kör snifftestet: lukta på borsten. Om det luktar det minsta åt vinägerhållet så är det dags att byta. Du behöver däremot inte kasta själva borsten, utan rengör den och använd den för att snygga till ögonbrynen.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock Källor Refinery21, Insider, Good Housekeeping

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras