Vanliga stylingmisstag du gör med ditt hår

Räck upp en hand ni som har lagt er med fuktiga flätor för att vakna upp med ”naturliga lockar”! Det finns många kreativa sätt att styla ditt hår på, vilket inte nödvändigtvis betyder att sätten funkar särskilt bra. Netstyle reder ut tovorna i denna diskussion och rådfrågar frisör Sofia Ljusberg, ägare på Salong Ljusberg, om de vanligaste misstagen du gör när du stylar håret.

Du glömmer baksidan

”Vi frisörer kallar detta fenomen för ’business in the front, party in the back’. Alltså – man lägger all tid och fokus på det man ser själv rakt framifrån i spegeln. Gäller särskilt då man fönar, plattar eller lockar håret. Men det man inte riktigt kommer åt struntar man. Alternativt så dubbelkollar man inte med en extra spegel hur försöket att fixa baksidan ser ut.”

Du lägger dig med blött hår

”En del gör det kanske inte ur stylingperspektiv, utan mest för att de är lata. Man har tvättat håret på kvällen och orkar inte föna det torrt eller hinner vänta tills det självtorkat innan man somnar. Eller så gör man en eller flera flätor med fuktigt hår och somnar med det för att man vill vakna med vågigt hår (poppis på 80-talet). Nackdelen med detta är att det kan bli svamp i hårbotten eftersom svamp trivs i fuktig miljö. Håret blir även väldigt bångstyrigt på morgonen om du lägger dig med det då det är blött. En fläta brukar många långhåriga göra för att det inte ska trassla ihop sig, men då måste håret först vara torrt.”

Du överstylar håret

”Alltså använder för mycket hårspray, för mycket mousse, alldeles för mycket vax (vanligt bland killar på 90-talet), tuperar håret för vilt, lockar det för mycket eller gör det så platt att det saknar liv.”

Du använder produkterna fel

”En vanlig missuppfattning är att man ska massera in hårserum och olja i hårbotten. Det ska man inte, då blir håret fett. En liten mängd räcker, enbart på topparna. Har du problem med en torr hårbotten som fjällar, så är inte lösningen att massera med olja där, då måste du först peela hårbotten, sedan tvätta med ett djuprengörande schampo för att få bort lager och rester av stylingprodukter. Det finns särskilda specialprodukter för ömtålig hårbotten.”

Du slarvar med värmeskydd

”Att spraya håret med värmeskydd innan man fönar det, lockar det eller plattar det, skyddar inte bara hårstråna mot de varma stylingverktygen, det gör även att din hårfärg håller bättre om du har slingor eller toning/färg i. Värmeskydd är även ett effektivt skydd mot solens skadliga påverkan på håret.”

Du bär för långa extensions – för länge

”Eftersom extensions kostar en slant så vill många använda dem så länge det bara går mellan uppflyttningarna. Det blir sällan lyckat eftersom man dels ser fästena och skarvarna tydligare då, plus att håret kan bli trassligt. Många bär dessutom alldeles för långa extensions vilket ser onaturligt och daterat ut. Det går att få fantastiska resultat med extensions om man använder dem mer för att addera volym och inte bara längd.”

Du ’grundar’ inte håret innan uppsättning

”En håruppsättning måste sitta stadigt och det gör den inte i ett nytvättat och glansigt/halt hår. Då riskerar den att ramla ihop efter någon timme. Du måste ha en grund, en ’foundation’ när du gör en uppsättning, precis som du använder foundation i en makeup. Grunden bygger du med bra volymprodukter (exempelvis mousse) som appliceras redan i fuktigt hår, innan du fönar det. Sedan då håret är torrt kan du använda en volumaster samt lite torrschampo med stadga i botten. Saltvattenspray fixerar även håret bra.”

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras