Vårblek? Det här är makeupen som hjälper

Det ska gudarna veta att man har sett piggare ut… Denna period tillhör inte direkt den mest lystergivande under året. Om inga utlandsresor är inbokade är vi som blekast, torrast och mest fuktfattiga under dessa tidiga vårmånader. Dessa gäller särskilt oss med ljus hy (våra mörkhyade systrar slipper denna glåmighet men kan behöva lägga fokus på peeling och fukt de också under perioden).

Men det finns två beautyvapen att ta till och det är: 1. Skönhetsprodukter med mycket fukt. 2. Makeup som går i bronze, beige och rosa toner!

Gällande skönhetsprodukter med mycket fukt så behöver du rengöra huden ordentligt först. Använd gärna även en mild peeling för att få bort döda hudrester som kan täppa igen porerna. Därefter återfuktar du huden med en toner som återställer hudens ph-värde (viktigt steg i din hudvårdsrutin, särskilt under vintern!). Sedan är det upp till dig själv hur mycket tid och pengar du vill lägga på övriga produkter, men såväl fuktgivande essens, serum och dagkräm (gärna med hyaluronsyra) är mumma för torr hy. Lägg gärna en fuktgivande ansiktsmask en gång i veckan och slarva inte med nattkräm! Utöver detta gäller de gamla knepen som din mamma har tipsat om sedan Dackefejden: drick mycket vatten och se till att få frisk luft dagligen.

För makeupens del så ska du inte fega med färg under våren. Vi blekfisar tenderar att bara täcka över ojämnheter med en ljus foundation under dessa månader innan sommarsolen gett oss en solkysst ton och vågar inte riktigt experimentera med bronzer, highlighter, rouge och mer pigmenterade skuggor eller läppstift. Det är helt fel, huden behöver hjälp med färg för att förstärka konturer och skapa lyster och trolla med ljuseffekter! Här nedan kommer lite hjälp på traven:

• Fuska med en dagkräm som har gradvis brun-utan-sol-effekt. På så vis skapar du en mjukare färg i ansiktet som inte är riktigt lika glåmig som din ordinarie bleka hud.

• Använd inte för ljus foundation. Om du är mitt emellan två olika färger (de flesta har en nyans på vintern och en på sommaren), så blanda dessa två tills du får en behaglig nyans.

• Lär dig att trolla med highlighter, finns massor av bra tutorials på YouTube. Highlighter innebär att du lär dig att skapa olika ljuspunkter i ansiktet som gör att ansiktet ser mer tredimensionellt ut. Detta gör du genom att använda olika färger, från beige, till ljusbrunt till rosa.

• Bronzer med skimmereffekt är inte bara för sommaren/hösten -du kan absolut använda det på våren (och vintern) också! Men använd en stor och generös borste och dutta lite försiktigt.

• Ögonbrynen behöver markeras rejält, liksom munnen. Med åldern förlorar vi både hårstrån och färg på hårstråna på kroppen, varpå du behöver hjälpa naturen på traven med brynfärg och även justera formen efteråt med särskilda brynprodukter. Munnen förlorar också sitt naturliga pigment med åldern så här behöver du förstärka med ett rosa läppstift som har en nyans som ligger nära dina naturliga läppars ton, alltså inte för skrikig färg.

• I inre ögonvrån placerar du en liten dutt med ljus ögonskugga för att öppna upp ögat. Använd rikliga mängder brun ögonskugga och sudda ordentligt runt ögat för att rama in och skapa djup i blicken! Du kan även använda en mörkbrun eyeliner så blir inte kontrasterna så skarpa utan du får mest en snygg sotning. Om du vill laborera lite mer med färger kan du faktiskt testa plommonfärgad skugga som passar ljushyade betydligt bättre än du tror! Avsluta med svart mascara och glöm inte att böja fransarna med pumpmetoden först! Alltså att du ”pumpar” flera gånger med ögonfranstången.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras